Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Dom zdravlja Srebrenik organizirao predavanje o prevenciji raka grlića materice

„Stop raku grlića materice“ jedna je od najmasovnijih zdravstvenih akcija u našoj zemlji, koja se već drugu godinu za redom obilježava I u Tuzlanskom kantonu.

Akciju organizuju Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, Udruženje ginekologa i perinatologa TK i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli “Medicus”, a obuhvatit će predavanja, edukacije za žene, humanitarne akcije, u svih 13 općina u TK-a, počevši od danas pa sve do 21. januara.

U obilježavanje akcije “Stop raku grlića materice” pridružio se i Dom zdravlja Srebrenik. Naime, u organizaciji ove javne zdravstvene ustanove I Udruženja ginekologa Tuzlanskog kantona, danas je u plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održano predavanje na temu “Prevencija karcionoma grlića materice”.

O prevenciji i liječenju raka grlića materice govorio je dr. Haris Zukić, iz Klinike za ginekologiju UKC-a u Tuzli, naglasivši da je rak grlića materice na drugom mjestu po učestalosti kod žena, odmah iza raka dojke, i često je uzročnik visoke smrtnosti. Iznio je i podatak da u svijetu od ove bolesti godišnje oboli 500.000 žena, od kojih njih 270.000, nažalost, umre, što znači da svake dvije minute u svijetu od raka grlića materice umre jedna žena.

Na predavanju je posebno ukazano na značaj podizanja svijesti kod žena o preventivnim ginekološkim pregledima, jer je ova bolesti, ako se na vrijeme otkrije, potpuno izlječiva.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI