Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Manifestacija “Dani evropskog naslijeđa” u Srebreniku

U prostorijama Centra za kulturu i informisanje u Srebreniku sinoć je svečano otvorena manifestacija Dani evropskog naslijeđa, koje Ministarstvo za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona ove godine obilježava u partnerstvu sa pet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona.

Nakon održanih programa u Kalesiji, Živinicama i Gračanici,  Ministar za kulturu,sport i mlade u vladi tk Zlatan Muratović je na prigodan način, a uz prisustvo predstavnika gradske uprave, turističke zajednice i poklonika umjetnosti na prigodan način otvorio manifestaciju Dani evropskog naslijeđa i u Srebreniku.

U galeriji srebreničkog Doma kulture postavljena je izložba slika „Stari grad Srebenik u očima umjetnika“ , a radi se o slikama iz bogatog fundusa galerija manifestacije Srebrenik – Otvoreni grad umjetnosti. Izložene su slike koje su nastajale u protekle 44 godine koliko traje tradicaja manifestacije OGUS  i njene likovne kolonije.

Postavku slika u srebreničkom centru za kulturu i informisanje u narednom periodu moći će pogledati i učenici srebreničkih škola koji će organizovano posjećivati  ovu izložbu kao i drgaulj srebreničkog i bosanskohercegovačkog kulturno historijskog naslijedja, tvrdjavu Stari grad, koja je naravno u fokusu svih programa ove manifestacije.

„Veliku zahvalnost dugujemo Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona koji su nam dali podrđku i prućili pomoć da u narednom periodu sve ove slike iz bogatog fundusa likovne kolonije manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” digitalizujemo. Tako da će slike svim zainteresovanima uskoro biti dostupne i u toj formi da uz kaficu pogledaju radove vrhunskih umjetnika.„ – kazao  je Mirza Ibrišimović, direktor Centra za kulturu i informisanje Srebrenik.

Dani evropskog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu, održavaju se pod pokroviteljstvom Vlade TK odnosno Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

„Veoma je važno da upoznamo i prepoznamo naš identitet koji je svakako dio jednog većeg, Evropskog naslijeđa. Ovo je jedinstvena manifestacija u BiH i možda jedna od najznačajnih u regionu.“ naglasio je Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Osim što su sinoć mogli pogledati izložbu slika iz fundusa galerije Otvorenog grada umjetnosti, prisutni su sinoć mogli pogledati i kratki film “Čuvari grada“, čiji su autori učenici MSŠ Srebrenik i profesor Sadil Mehmedović, a program otvaranja manifestacije svojim nastupom obogatili su i sazlija Ahmet Hogić i profesorica violine Jasmina Kasumović.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI