Četvrtak, 22 Februara, 2024

Međunarodni aerodrom Sarajevo drugi mjesec zaredom obara rekorde

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom avgusta je prošlo 159.506  putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u povijesti ovog aerodroma.

Rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu oboren je i u julu, te je ovo drugi mjesec zaredom u kojem Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi povijesne rezultate, saopćila je uprava aerodroma.

Također, ovo je prva godina u povijesti Međunarodnog aerodroma Sarajevo u kojoj je zabilježeno više od 150.000 putnika u jednom mjesecu, rekord koji se također ponavlja već drugi mjesec zaredom.

Ovim Međunarodni aerodrom Sarajevo nastavlja stabilan rast prometa, u prosjeku 12% u odnosu na prošlu godinu, a rast se bilježi i u svim drugim segmentima. Primjera radi, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.586  aviooperacija, što je za 5 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno  348.467 kg komercijalnog karga, odnosno 60 više u odnosu na isti mjesec 2017. godine.

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je tako tokom ove godine prošlo ukupno 749.028 putnika, što predstavlja veći broj nego broj putnika u cijeloj 2014. godini. Šta više, tokom protekla tri mjeseca Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je preko 400.000 putnika, što nikada ranije nije zabilježeno u nekom tromjesečnom periodu.

Podsjećamo da sa Međunardnog aerodroma Sarajevo operira blizu  20 aviokompanija, a tijekom ljetnjih mjeseci i veliki broj čarter prevoznika, koji prevoze putnike na razne turističke destinacije.

„Ovaj kontinuiran rast koji bilježimo još od 2013. godine konstatno usložnjava zahtjeve korisnika naših usluga, ali se sve aktivnosti i dalje obavljaju bez gužvi ili bilo kakvih problema. Za takve rezulate zaslužan je cijeli kolektiv Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ali i Granične policije BiH, UIO BiH, te brojnih drugih kolektiva koji djeluju na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo“, navodi se u saopćenju.

(biznisinfo)

 

VIJESTI

BIZNIS vijesti