Petak, 14 Juna, 2024

Meteorolog Krajinović: Sarajevo sutra okovano ledom

Klimatolog i meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović bio je gost N1 gdje je kazao kako će u subotu u Sarajevo sve ono što je mokro biti pretvoreno u led te istakao da će ogromne poledice praviti probleme građanima.

Komentarišući upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda na lokalne bujice, rekao je da se to odnosi za sve, ali i na probleme koje mogu proizvesti obilne padavine u Hercegovini zbog čega je bilo izdato narandžasto upozorenje, a danas i zbog velike količine vode u riječnim tokovima, te je na snazi upozorenje za bujične poplave. Krajinović navodi i da se upozorenje više odnosi na nadležne institucije da budu spremni, ali i da svi moramo biti spremni na rizik koji one nose.

Kada su u pitanju bujice, Krajinović ističe da su najugroženiji prostori juga naše zemlje, prvenstveno sjevernih predjela Hercegovine koji se nalaze u planinskom dijelu, gdje su bujice najčešće, odnosno u Jablanici i Konjicu.

U centralnim dijelovima mogu se desiti određeni problemi usljed bujičnih poplava. Iako ne očekujemo velike probleme, ipak moramo biti na oprezu“, rekao je.

Za N1 je rekao i kakvo nas danas vrijeme očekuje.

Vremenske prilike u BiH diktira zračna masa koja nam pristiže sa sjeverozapada, tako da od noći u Bihaću i Krajini pada snijeg i tako je kiša prelazila u susnježicu i snijeg. Od ranih jutarnjih sati, odnosno od noći pada snijeg na planinama koji je napravio velike probleme zbog čega su alarmirani svi koji se bave održavanjem cesta, ali jutros slušam izvještaje da je u centralnoj Bosni i Romaniji nastao problem zbog ogromnih padavina u saobraćaju. Na Bjelašnici je jutros izmjereno oko 40-ak centimetara snijega. Na planinama snijega ima, i dalje pada, ali ono što će obradovati nadležne institucije je da će se padavine tokom dana smanjivati i u večernjim satima će prestati“, komentarisao je Krajinović.

Dodao je da će snijeg na planinama ostati, ali da će u nižim predjelima preovladavati susnježica. Takođe, meteorolog i klimaktolog navodi i da snježni pokrivač u nižim predjelima nije prelazio 5 cm.

Ono što je karakteristika ovog snijega je da je težak i zbog toga će vrlo brzo da okopni, ali nakon toga dolazi do jako niske temperature, te će na planinama ostati a u nizinama će ostati poledica. Kada je u pitanju snijeg u nižim predjelima, na pravu snježnu idilu ćemo sačekati do narednog perioda“, kazao je Krajinović.

Naveo je i kakvo nas vrijeme očekuje za vikend.

Zanimljivije vremenske prilike nas očekuju za vikend. Subota će biti dosta vedra bez padavina širom zemlje, ali u subotu će biti dosta niske temperature i u Bosni će ići do minus 7. Sve ono što je mokro, sutra će se pretvoriti u led. Ogromne poledice će praviti probleme građanima“, naglasio je.

Istakao je i da će dosta sunčanih intervala praviti ugođaj, ali da ipak temperature neće porasti.

Za nedjelju je rekao da nas čeka novo naoblačenje i nove padavine tokom poslijepodneva, odnosno očekujemo kišu i temperature puno blaže u odnosu na subotu.

Naredna sedmica dosta je nestabilna. Dosta niske temperature će preovladavati tokom iduće sedmice – u to smo sigurni i građani treba da budu spremni na minuse“, izjavio je Krajinović.

Kazao je za N1 i kako vjetar posustaje u narednom periodu, zbog čega se mogu javiti temperaturne inverzije, tako da ćemo imati i nešto zagađeniju atmosferu zbog izostanka vjetra.

Govoreći o prognozi za zimu, Krajinović naglašava da nas očekuje toplija sezona, odnosno zima sa temperaturama iznad prosječnih vrijednosti.

Ali, kad kažemo iznadprosječnih vrijednosti, mi govoirmo o tri naredna mjeseca i u ta tri mjeseca svjedoci smo da vrlo često nam dođe prodor hladne zračne mase koja donese niske temperature. Tokom decembra temperatura zna doći do minus 10 u Hercegovini“, rekao je.

Dodao je da se može tvrditi da će naredni mjesec biti sušniji u odnosu na prosjek.

N1

VIJESTI

VRIJEME