Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Planinarskom šetnjom “Povelji u pohode” sutra počinje manifestacija „Dani povelje“

Planinarsko društvo “Majevica” Srebrenik i ove godine organizuje tradicionalnu planinarsku manifestaciju “Povelji u pohode”, čime se sutra i zvanično otvara manifestacija „Dani povelje“ kojom se  obilježava jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj  historiji ovog grada.

Srebrenik obilježava i slavi 15. februar iz 1333. godine kada je pod zidinama grada Srebrenika, na obroncima Majevice, tadašnji bosanski ban Stjepan II Kotromanić  prije 684 godine uručio poznatu Povelju delegaciji Dubrovačke republike.

I sutra se kao i prethodnih godina očekuje učešće velikog broja planinara i ljubitelja prirodnih i kulturno-historijskih ljepota u Srebreniku i na obroncima ljepotice Majevice, a na krajnjem odredištu sutrašnjeg pohoda ,na planinarskog domu Lipici, sve je spremno za doček gostiju.

Svi građani su pozvani da učestvuju u ovom pohodu, a najavljen je i dolazak prijatelja PD Majevica iz susjednih država, čime će manifestacija imati i internacionalni karakter.

Program sutrašnje manifestacije “Povelji u pohode” :

8:30-9h Okupljanje učesnika kod gradske fontane.

9-9.30h Izložba slika u holu Doma kulture.9:30h

Pozdravna riječ domaćina i polazak na planinarsku stazu relacijom:Srebrenik-Kuzumovići-Stari grad Srebrenik-Gornji Srebrenik-voda Čuhlanica-Planinarski dom Lipici.

Na platou Starog grada biće organizovana zakuska i kulturno umjetnički program, a na planinarskom domu Lipici čaj,ručak i planinarsko druženje.

Staza je srednje zahtjevna dužine 9 km,kumulativni uspon 510m,odjeća i obća u skladu sa vremenskim prilikama.

Vedro i dobro došli!

 

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI