Nedjelja, 14 Jula, 2024

Pretresi na području Bijeljine i Brčkog, uhapšen i policajac zbog kriminala

Pripadnici Granične policije BiH, uz službenike Policije Brčko distrikta BiH i MUP-a Republike Srpske, učestvuju u operativnoj akciji „Škorpion“ čije se završne aktivnosti realiziraju 20.12.2018. na području Bijeljine i Brčkog.

Akcija je usmjerena na osobe osumnjičene za organizirani kriminal, krijumčarenje oružja, trgovinu ljudima i krijumčarenje. Ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama R Srbije.

Od ranih jutarnjih sati, na području Brčkog i Bijeljine, po nalogu Tužilaštva BiH, provodi se operativna akcija kodnog naziva „Škorpion“. Meta akcije su 12 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, povezana sa trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme.

Istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti više desetina policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, Granične policije i MUP-a Republike Srpske koji učestvuju u akciji.

U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama R Srbije, a među osumnjičenima je i aktivni policijski službenik Granične policije BiH te u izvršenju krivičnih djela ima elemenata zloupotrebe položaja i koruptivnih aktivnosti.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da se organizirana kriminalna grupa, duži vremenski period, bavi krijumčarenjem oružja i vojne opreme prema zemljama EU, trgovinom ljudima kao i krijumčarenjem roba veće vrijednosti iz R Srbije u BiH.

Nakon lišenja slobode i policijske obrade, osumnjičeni će biti predati u nadležnost tužioca Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Među brojnim aktivnostima zajedničkih policijskih timova pripadnici Granične policije BiH u saradnji sa službenicima Policije Brčko distrikta 20.12.2018. izvršili su pretrese, između ostalih i porodične kuće i vozila policijskog službenika Granične policije BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „organizirani kriminal“ u vezi s krivičnim djelom „neovlašteni promet vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene“ uhapšen je M.B., policijski službenik Jedinice granične policije Bijeljina u činu „policajac“.

„Učešće u ovoj operativnoj akciji, uz kontinuitet suradnje s drugim policijskim agencijama i borbe protiv organiziranog i svih vrsta prekograničnog kriminala, još je jedan pokazatelj spremnosti Granične policije BiH na nultu toleranciju i borbu protiv korupcije, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Nedopustivo je to što i među policajcima ima onih koji su krenuli putem korupcije, tako da borba Granične policije BiH protiv kriminala obuhvata i čišćenje vlastitih redova.“ – izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Akcija Škorpion realizira se po nalogu Tužilaštva BiH.

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti