Nedjelja, 21 Aprila, 2024

SDP BiH – saopštenje za javnost

Šef kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović učestvuje na Forumu Zapadnog Balkana o okolišu koji se održava u Podgorici u organizaciji Svjetskog foruma za demokratiju i Vijeća Evrope. Ovogodišnji Forum se bazira i želi ponuditi ideje i odgovore na dvije ključne teme „Održivo korištenje energije i zaštita klime“ i „Vlade, međunarodne organizacije i građani: Ko diktira tempo?“.

Magazinović je govorio na panelu „Javni, privatni, nevladin sektor: Koja uloga pripada kome?“. Priliku da bude jedan od govornika na ovom međunarodnom forumu iskoristio je da još jednom naglasi veličinu problema koji se manifestuje u namjeri Republike Hrvatske da odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada gradi na lokaciji Trgovske Gore, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom. U tom kontekstu istakao je vrlo pozitivnu i vidljivu saradnju institucija i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini u namjeri da se to spriječi, što bi mogao biti model za saradnju i u drugim oblastima.

Magazinović je mišljenja da regionalna saradnja i u oblasti zelenih politika i ekologije, kao svoj preduslov mora imati međusobno uvažavanje i poštovanje država, što je očigledno da u ovom trenutku nije slučaj.

„Smatram da čak i da se zanemare brojni pokušaji uplitanja u unutrašnja pitanja, činjenica da neko želi odložiti nuklearni otpad u vaše dvorište je dovoljno veliki razlog da se saradnja u drugim oblastima prekine do rješavanja ovog problema. Predlažem Predsjedništvu BiH da prekine saradnju po svim drugim pitanjima sa Republikom Hrvatskom dok se ne riješi pitanje Trgovske Gore. Do sada smo mnogo puta pokazali da naša vanjska politika nema kičmu i da se povijamo kako god kome odgovara. Vrijeme je da se to promijeni, a zdravlje oko 300.000 građana Bosne i Hercegovine je dovoljan razlog za to.“, izjavio je Magazinović nakon prvog dana međunarodnog Foruma Zapadnog Balkana o okolišu.

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE