Subota, 23 Septembra, 2023

Svečano otvorena manifestacija “Dani povelje”

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović sinoć je svečano otvorio tradicionalnu kulturnu manifestaciju „Dani povelje“, kojom se na prigodan način obilježava 684. rođendan Srebrenika.

Zahvalivši se brojnim posjetiocima u prepunoj velikoj sali Doma kulture u Srebreniku što su svojim dolaskom u duhovnom smislu obogatili ovu manifestaciju, načelnik Omerović je naglasio da je na današnji  dan daleke 1.333. godine tadašnji bosanski ban Stjepan Kotromanić izdao poznatu povelju Dubrovačkoj republici koja predstavlja najstariji sačuvani pisani dokument u kojem se spominje ime Srebrenika.

Gostima svečanog otvaranja ove kulturne manifestacije obratio se i Jakub Suljkanović, ministar finansija i potpredsjednik Vlade Tuzlansokg kantona, naglasivši da Povelja svjedoči o srednjovjekovnoj Bosni kao snažnoj državi i geopolitičkom položaju Srebrenika koji je u to vrijeme bio mjesto susretanja različitih kultura.

Svečano otvaranje  manifestacije „Dani povelje“ uveličao je ansambl Zefir sa još jednim sjajnim koncertom u svom gradu. Gosti Zefira na ovom tradicionalnom koncertu sevdaha bili su Jasmin Hasić i dr. Nedžmija Suljić, a publika u velikoj sali Doma kulture vidno je uživala u ovom muzičkom događaju i izvedbi Zefira na veoma visokom nivou,što je postalo i svojevrsna tradicija na njihovim nastupima.

Sinoć je održana i promocija plakata „Dani povelje“ i skulpture „Prenđija“, autora Omera Smajlovića, akademskog kipara iz Srebrenika, o čijem je radu govorio promotor  profesor Sadil Mehmedović,a program otvaranja obogatio je i glumac Siniša Kahvić.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI