Četvrtak, 25 Jula, 2024

U Srebreniku obilježen Dan antifašista Srebrenika

za-web-1

Danas je ispred Spomen-kosturnice u gradskom parku u Srebreniku odrržana prigodna svečanost kojom je obilježen Dan antifašista Srebrenika i 73. godišnjica masovnog pristupanja naroda ovog kraja antifašističkom pokretu u Drugom svjetskom ratu.

za-web

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici antifašističkih udruženja iz Sarajeva, Tuzle, Banovića, Gradačca, Bijeljine i Šekovića, te iz Vojvodine i Hrvatske. –„Ovaj datum za antifašiste Srebrenika ima ogroman značaj, jer je upravo 9. septembra 1943. godine narod Srebrenika samouvjereno i masovno pristupio antifašističkom pokretu“, istakao je Fahrudin Salihbašić, predsjednik Udruženja natifašista i boraca NOR-a Srebrenik.

za-web-2 Učesnicima svečanosti obratili su se i Bakir Nakaš, predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a BiH, Zlatko Dukić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a TK, predstavnici antifašisitčkih organizacija iz Vojvodine i Hrvatske, te Nađa Biser Taso, poznati antifašistički borac iz Sarajeva. Polaganjem vijenaca na spomen-konsturnicu brojne delegacije odale su dužnu počast stradalim antifašisitma iz ovog kraja u toku Drugog svjetskog rata.

za-web-3

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI