Srijeda, 24 Jula, 2024

Grupacija poslodavaca TK zahtijeva poboljšanje saobraćajne infrastrukture u TK

Podsjećamo javnost da je 10. i 11. juna ove godine, u organizaciji Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona i Privredne komore Tuzlanskog kantona, održana konferencija pod nazivom „Stanje i perspektive ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona“ koja je rezultirala nizom zaključaka koji su upućeni nadležnim organima i tijelima Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

Jasno naglašavamo da je cilj naše inicijative pokretanje projekata kojim  bi se značajno poboljšalo stanje saobraćajne infrastrukture, koja je u takvom stanju da je postala faktor ograničenja daljnjeg razvoja Tuzlanskog kantona.

Više puta smo naglasili da naša inicijativa nije usmjerena protiv bilo koga ili bilo koje političke stranke i ne smije biti predmet politikanstva niti pristrasnih stavova koji bi mogle dovesti do udaljavanja od krajnjeg cilja poboljšanja postojećeg stanja tj.  realizacijom konkretnih projekata, što je u interesu svih građana i privrednih subjekata sa područja Tuzlanskog kantona i cijele BiH.

S toga pozivamo sve izabrane dužnosnike u Skupštini Tuzlanskog kantona, Parlamentima FBiH i Parlamentu BiH kao i predstavnike izvršne vlasti na svim nivoima uključujući Vladu FBIH, JP Autoceste FBIH i JP Ceste FBIH  da jasno podrže usvojene zaključke i da istrajno rade na njihovom provođenju kako bi se Tuzlanski kanton pomjerio iz višedecenijske zapostavljenosti kada je u pitanju ulaganje u insfrastrukturu i kako bi se gradjanima i privredi Tuzlanskog kantona konačno počelo vraćati njihovo izdvajanje koje je na godišnjem nivou višestruko veće od iznosa koji se  vrati na Tuzlanski kanton.

Navest ćemo samo primjer da se Kantonalnoj direkciji za ceste uplati iznos od cca 17 mil. KM, a lokalnim zajednicama za održavanje cesta  na nivou Tuzlanskog kantona cca 13 mil. KM. Pored navedenog iznosa JP Ceste FBIH planiraju u ovoj godini investirati na području Tuzlanskog kantona iznos od samo 10 mil. KM u magistralne ceste što je zaista ispod svakog nivoa.

Istovremeno na nivou Tuzlanskog kantona u budžet FBIH se samo po osnovu registracije motornih vozila uplati iznos od cca 160 mil., a po osnovu akciza na gorivo preko 90 mil. KM. Očigledan je zaključak da se raspored sredstava na nivou FBIH vrši na štetu svih građana i privrede Tuzlanskog kantona.

Zbog svega nabrojanog poručujemo svima onima koji učestvuju u rasporedu sredstava i odobravaju nepošten i nepravičan odnos prema građanima i privredi Tuzlanskog kantona da će morati  uzeti u obzir činjenicu da mi više ne prihvatamo da budemo građani drugog reda u vlastitoj državi.

Poslodavci donesene zaključke smatraju od posebnog značaja za građane i privredu Tuzlanskog kantona i učinit će sve što je u njihovoj moći da se isti realizuju u realno mogućem vremenu uvažavajući postavljene prioritete.

VIJESTI

BIZNIS vijesti