Srijeda, 29 Novembra, 2023

Još se ne zna da li će ECB ponovo dizati kamatne stope

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde nije učestvovala u debati o tome da li bi ECB trebalo da podigne kamatne stope sljedećeg mjeseca.

U razgovoru za Bloomberg televiziju Lagarde nije dodala ništa na tu temu, te se još uvijek ne zna kakva će biti odluka 14. septembra, da li kamate da porastu ili će uslijediti pauza, prenosi Capital.ba.

“Vrlo je važno da inflatorna očekivanja ostanu usidrena na dva”, rekla je Lagard u intervjuu sa Tomom Keenom na godišnjem skupu Federalnih rezervi u Jackson Holeu u Wyomingu.

Događaje poput ovog, često koristili centralni bankari kao pozornicu za velike političke izjave. Prošle godine su zvaničnici, uključujući predsjednika Feda, Jaya Pauela i člana Izvršnog odbora ECB-a Isabel Schnabel, govorili o produženo napadu u borbi sa inflacijom.

Bivša šefica Međunarodnog monetarnog fonda, koja je na čelu ECB skoro četiri godine, nastoji da izgradi konsezus u važnim odlukama.

Lagarde je potvrdila da je ECB “zavisna od podataka” i nastoji da donosi odluke korak po korak, posebno zato što širok spektar strukturnih promjena otežava čitanje ekonomije.

“Na neki način kršenje ovih pravila primorava nas da šire razmišljamo o posljedicama koje odluke mogu da donesu, i da u naše rezonovanje situacije unesemo više indikatora. Takođe, moramo da izmjerimo uticaj naše monetarne politike”, istakla je predsjednica ECB.

N1

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

BIZNIS vijesti