Četvrtak, 9 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIZNISNeće poskupjeti osiguranje vozila, niti će se ukidati bonus

Neće poskupjeti osiguranje vozila, niti će se ukidati bonus

Različite interpretacije promjene načina poslovanja osiguravateljskih društava dovele su do zaključaka kako će doći do poskupljenja “registriranja” vozila, a pod tim građani podrazumijevaju cijeli paket usluga i obveza.

Izvršna direktorica Euroherca BiH mr. sc. Belma Selimbegović za Večernji list BiH tvrdi da se radi o nagađanjima.

Hoće li doći do poskupljenja police osiguranja u FBiH?

– Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti definirano je Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu, a odluku o tarifi premija, odnosno cijeni police osiguranja donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH i što se tiče ovoga obveznog osiguranja do poskupljenja police neće doći tako da su priče o poskupljenju samo nagađanja bez ikakva utemeljenja.

Što su u RS-u do sada radili?

– U entitetu Republika Srpska također je ista situacija što se tiče načina određivanja cijene police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, tj. propisuje ju regulator Agencija za osiguranje RS-a. Međutim, u RS-u zbog velikog broja osiguranja, slabijeg regulatornog nadzora došlo je do situacije da pojedina društva/Krajina osiguranje/ moraju se dokapitalizirati kako bi mogli isplatiti štete pa su se društva za osiguranje u RS-u dogovorila da će primjenjivati zakon i odustati od izvanzakonskih benefita prema osiguranicima, a čime su ugrozili prava oštećenih, što je svrha ovog osiguranja i što je u pojedinim medijima protumačeno kao poskupljenje obveznog osiguranja. Udruga osiguravatelja u FBiH preventivno je poslala upozorenje prema regulatoru u FBiH upravo zato što su ova društva sa sjedištem u RS-u i na području FBiH počela primjenjivati sličnu praksu, a što je moglo dovesti do ugrožavanja fondova za oštećene te se očekuje reakcija nadležne agencije prema ovim društvima.

Hoće li se ukidati bonus i kako to funkcionira?

– Bonus je obvezna kategorija uvjeta i tarife obaveznog osiguranja autoodgovornosti te predstavlja smanjenje osnovne premije za vozilo u slučaju da osiguranik u prethodnom razdoblju nije prouzrokovao ni jedan štetni događaj. Umanjenje osnovne premije po osnovi bonusa može iznositi maksimalno 50%. Bonus niti se može niti će se ukidati i svi oni vozači koji nemaju maksimalni bonus, a prošlu godinu nisu imali nezgodu imat će veći bonus, odnosno manju premiju osiguranja pri novoj registraciji.

Što građani plaćaju registracijom?

– Da bi se vozilo registriralo u nadležnom MUP-u, građanin treba uz policu obveznog osiguranja od autoodgovornosti uraditi i platiti i tehnički pregled vozila. Od ostalih davanja plaća: naknadu za uporabu puteva, naknadu za zaštitu voda, naknadu za AMS, porez na imovinu, ekopristojbu, naljepnicu, pristojbu i po potrebi naknadu za potvrdu o registraciji i registracijske tablice ako se mijenjaju. Stoga od iznosa za ukupnu registraciju, kako se to najčešće govori, za obvezno osiguranje prosječnog vozila otpada 35-40%, a ostalo su dažbine koje se plaćaju državi za razne naknade koje se također neće mijenjati, tako da je jasan zaključak da osiguranje, a ni registracije neće poskupjeti.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari