Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Pred nama topla zima s više snijega na planinama

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) objavili su sezonsku vremensku prognoza sa izgledima vremena kakvi se očekuju od 1. decembra pa do 29. februara naredne godine.

Riječ je o sezonskoj prognozi koja je zasnovana na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela koji su prilagođeni prostoru BiH, a koju su izradili MedCOF 21 i SEECOF 30 – posebni modeli koji se bave vremenskim prilikama.

Što se tiče predstojeće zime, u periodu od 1. decembra do 29. februara, temperature zraka trebale bi biti toplija, odnosno iznad normale za zimu u periodu od 1981. do 2010. godine.

Zimska sezona 2023.-2024. bi trebala biti približno topla kao prošla sezona. Očekivani broj mraznih dana u Bosni tokom nadolazeće zime je do 62, a na području južne Hercegovine prognozira se svega 15 mraznih dana.

“Na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina prema raspoloživim prognostičkim modelima trebale bi biti iznad višegodišnjeg prosjeka. Raspored padavina tokom zime biće neujednačen. Nije moguće precizirati vrstu padavina tokom zimskog perioda jer padavine ovise o temperaturama zraka. Sniježni pokrivač na planinama bi trebao biti veći u odnosu na prošlu zimsku sezonu”, prognoza je federalnih meteorologa.

Međutim, pojašnjavaju da je prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

VRIJEME