Utorak, 25 Juna, 2024

Rudnik ‘Kreka’ Tuzla: Najavljeni štrajk za sutra neće biti održan

Do štrajka koji je bio najavljen za sutra u Rudniku uglja Kreka Tuzla neće doći.

Tu informaciju potvrdio je predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić. Odluka je to nakon što je Općinski sud u Tuzli rudarima Rudnika uglja Kreka zabranio održavanje generalnog štrajka. Sudskim rješenjem rudari nemaju pravo žalbe.

– Mi poštujemo odluku suda u Tuzli. Ukoliko odluka suda bude negativna, odnosno ne obustavi provedbu odluke o slanju radnika na prekid do okončana mirovnog procesa, slijede masovni protesti – izjavio je Tokić.

Sindikalni odbor rudnika uglja Kreka u Tuzli podnio je tužbu protiv v.d. direktora Huseina Trumića, dok su Elektroprivrede BiH, Ministarstva energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH i premijera FBiH Fadila Novalića tražili da izvrši smjenu menadžmenta Rudnika uglja Kreka Tuzla. Pozivaju se na Zakon o radu FBiH, te najavljuju pojedinačne tužbe.

– Ova odluka o prekidu nije u skladu ni sa jednim aktom i svi će tužiti i dobiti presude. Direktori koji donesu ovakve odluke odu, a nama ostaju posljedice saniranja tužbi – izjavio je Tokić.

U prvoj grupi radnika koji će biti u statusu čekanja su glavni referenti, odgovorni referenti, rukovodioci sektora i službi u adminstraciji, analitičari, glavni inžinjer za geologiju, te inžinjer za proizvodnju.

RTV Slon/ Fena

VIJESTI

BIZNIS vijesti