Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

U Srebreniku održana centralna manifestacija obilježavanja Dana državnosti BiH za područje TK

akademija-za-web

U organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a TK, sinoć je u Srebreniku  održana centralna manifestacija obilježavanja Dana državnosti BiH za područje Tuzlanskog kantona.

Velikoj svečanoj akademiji u kino sali Doma kulture u Srebreniku prisustvovali su predstavnici boračkih udruženja, privrednih kolektiva, javnih ustanova i preduzeća, te predstavnici vlasti općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona.

O 25. novembru iz 1943. godine, kao jednom od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji BiH, na akademiji su govorili Nermin Tursić, savjetnik načelnika općine Srebrenik, Fahrudin Salihbašić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Srebrenik, Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a Tuzlanskog kantona i Bego Gutić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona. U svojim izlaganjima posebno su potencirali činjenicu da je na Prvom zasijedanju ZAVNOBiH-a 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, nakon punih 480 godina, obnovljena državnost BiH i stvoreni temelji savremene države koja garanitra punu ravnopravnost svih njenih naroda.

akademija-za-web-1

U sklopu svečane akademije upriličen je i poetsko-scenski recital posvećen Danu državnosti BiH u izvedbi Irfana Kasumovića i Elvisa Sivčevića iz Tuzle, a nastupili su i članovi folklorne sekcije KUD-a „Mehmed Ibrahimović“ Srebrenik koji su se predstavili sa spletom narodnih igara iz BiH. Polaganjem vijenaca na centralni šehidski spomenik i spomen-kosturnicu poginulim antifašistima u toku Drugog svejtskog rata, delegacije boračkih udruženja, općine Srebrenik i Vlade TK odale su dužnu počast poginulim braniteljima BiH.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI