Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Dijelu radnika BH Telekoma odbijen dio plate, krenuli prema Sarajevu

Uprava BH Telekoma odbila je dio plate zaposlenicima koji su 9. novembra stupili u štrajk zbog višemjesečnog odbijanja Vlade FBiH, resornog ministarstva i Uprave kompanije da se potpiše Granski kolektivni ugovor za oblast telekomunikacija FBiH.

“Umjesto iskazivanja dobre volje za socijalni dijalog i pregovore za zaključenje granskog kolektivnog ugovora, Uprava BH Telekoma je 11.12.2020. godine radnicima koji su u štrajku odbila dio plate, te na taj način ugrozila egzistenciju njihovih porodica”, istakli su iz Sindikata BH Telekoma.

Zbog toga, prema saznanjima Sindikata BH Telekoma, veliki broj radnika je danas krenuo prema Sarajevu iz svih regionalnih direkcija kako bi uputili zahtjev za zaštitu radničkih prava, prigovorom na ovakvo postupanje Uprave Društva.Iz Sindikata su naveli da su se radnici samoorganizovali putem društvenih mreža.

Kako su naveli, svjesnim kršenjem zakonskih propisa, udarajući na egzistenciju radnika, Uprava nastavlja sa pritiscima na radnike kako bi odustali od štrajka, ali i od zakonom propisane borbe za radnička prava i granski kolektivni ugovor.

BHRT

VIJESTI

BIZNIS vijesti