Utorak, 18 Juna, 2024

Nakon Federacije na udaru i RS: Cijena struje veća za 25-27 posto

U novoj godini stigla su i poskupljenja. Zbog povećane veleprodajne cijene, već naredni mjesec korisnike u Kantonu Sarajevo očekuju računi za plin viši za oko 10 posto. Poskupjeli su hrana, piće, gorivo, usluge stanovanja, prijevoza. Nakon Federacije, u entitetu RS poskupjela je i električna energija. Umjesto prvobitno najavljenih od 20 do 300 posto za privredu, nova cijena bit će uvećana za 25 do 27 posto. Za domaćinstva zasad nepromijenjeno, ali sigurno je da će uslijediti lančano poskupljenje proizvoda.

„Ono što nas posebno zabrinjava, a to interesuje i javnost, jeste stanje u Elektroprivredi u smislu da trenutno proizvođačke cijene su negdje oko 35 eura, građanima se prodaje za 25, privredi za 53. Međutim, veći dio energije ide građanima i realno Elektroprivreda je u teškoj finansijskoj situaciji“, ističe Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca RS-a.

Nezadovoljstvo nisu krili ni iz Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu. Smatraju da je ovo još jedan namet države i da su ih tokom pandemije političari zaboravili.

„Pogubno je za sektor turizma i ugostiteljstva što se povećava taj državni namet. To je klasični državni namet, gdje oni moraju da pune državni budžet, oni žele da uzmu platu, ali kako će realan sektor da preživi to je već pitanje“, kaže Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS-a.

„Način borbe protiv sive zone je kontrolom, jakim poreskim zakonima, a ne ovako. Ovo će lako pregurati oni koji imaju kovertu, samo ono što je u koverti će sad prepoloviti. Pola će ići radniku, a pola državi“, navodi Dejan Mijić, direktor Autoprevoza Banja Luka.

Građani, ubjeđuju nadležni, poskupljenje neće osjetiti. No pitamo se kako, kada sve ide lančano. Njih, ali i privrednike, koji prve račune već čekaju, ohrabruje član državnog predsjedništva Milorad Dodik:

„U Federaciji je skuplja cijena električne energije 44 posto, u Hrvatskoj 60 posto. Sve to govori da smo vodili računa i da RS nije doživjela energetski kolaps. Da RS, i pored toga što je sprečava Bosna i Hercegovina da gradi Buk Bijelu, ima namjeru da svoj energetski potencijal pojača.“

Istovremeno, iz Elektroprivrede BiH poručuju da je cijena – u odnosu na berzanske, i dalje povoljna. Konkretnije, četiri puta niža od tržišnih, dok će javne ustanove plaćati tri i po puta jeftiniju, a trgovine i sektor rudarstva, građevinarstva i saobraćaja ostvarivaće popuste čak i do 65 posto. Ali u vrijeme kada sve poskupljuje, i malo je za one tankog novčanika – previše.

federalna.ba

VIJESTI

BIZNIS vijesti