Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIZNISPotpisani sporazumi sa sindikatima obrazovanja, državne službe i zdravstva u TK

Potpisani sporazumi sa sindikatima obrazovanja, državne službe i zdravstva u TK

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je potpisao, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, sporazume o utvrđivanju osnovica za obračun plate, najniže plate, iznosa povećanja plate, iznosa naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) s predstavnicima sindikata uposlenika u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kulture, državne službe te oblasti zdravstva. 

Aneksom Sporazuma za oblast zdravstva predviđeno je da neto satnica iznosi 2,75 KM te da puno radno vrijeme iznosi 40 sati sedmično.

Za oblast osnovnog, srednjeg obrazovanja i kulture sporazumima je predviđeno uvećanje ličnih primanja svih uposlenika na mjesečnom nivou, počev od januara 2023. godine za oko 118 KM i to u iznosu 90 KM na ime neto plate te mjesečno usklađivanje toplog obroka na jedan posto prosječne plate u Federaciji što je povećanje te naknade za oko 28 KM za 20 izrađenih dana.

U istom iznosu i na isti način predviđeno je povećanje primanja u oblasti visokog obrazovanja i to zaposlenicima na radnim mjestima saradnici u nastavi (viši asistent, lektor i asistent), uposlenici visoke stručne spreme, više stručne spreme, VK uposlenici/V stepen stručne spreme, srednje stručne spreme, KV uposlenici, PK uposlenici i NK uposlenici.

S obzirom da su elementi plate u oblasti državne službe definisani zakonom, ponuda podrazumijeva uvećanje ličnih primanja zaposlenih za pet posto, počevši od 1. januara 2023. godine, kao i istovjetno mjesečno usklađivanje iznosa toplog obroka. 

Značajno je istaknuti, kako se navodi, da bi rastom prosječne plate u 2023. godini, kroz usklađivanje toplog obroka, dolazilo i do povećanja primanja svih uposlenih u svakom narednom mjesecu.

Također, za uposlenike u svim navedenim oblastima ponudom je obuhvaćena i naknada za korištenje godišnjeg odmora (regres) tokom 2023. godine, u iznosu 50 posto prosječne neto plate u FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji je prethodio usvajanju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu. Vlada je opredijeljenja da, shodno prilivu sredstava, u Budžet Tuzlanskog kantona za prvo polugodište 2023. godine, isplati razliku iznosa do 1.000 KM na ime naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) u odnosu na navedenih 50 posto prosječne plate u FBiH, o čemu će donositi posebne odluke.

Imajući u vidu da Vlada Tuzlanskog kantona uposlenicima kod budžetskih korisnika nije isplatila jednokratne pomoći u visini od 1.080 KM, cilj sporazuma i povećanja primanja je ublažavanje krize i posljedica inflacije.

Gdje god su nam to zakonski uslovi omogućavali posebnu senzibilnost smo pokazali prema zaposlenicima koji primaju najniže plaće. Tako će, posmatrajući procentualno, najveće povećanje primanja imati zaposlenici sa najnižim plaćama, dok zaposlenici sa relativno visokim primanjima neće imati povećanje plate. Treba napomenuti da je ovo treći put ove godine da sa sindikatima dogovaramo povećanje ličnih primanja shodno tom povećanju možemo reći da će dominantnom broju uposlenika u odnosu na decembar 2021. godine plata biti veća i za više od 20 posto. U isto vrijeme svim izabranim zvaničnicima u Tuzlanskom kantonu smanjili smo lična primanja, pokazujući našu solidarnost. Tim cjelokupnim setom mjera nastojali smo pokazati naše razumijevanje prema uposlenicima i olakšati im svakodnevnu borbu sa inflacijom – kazao je danas premijer Halilagić te predsjednicima sindikata, ali i cijelom članstvu, zaželio zdravlje, sreću i uspjeh u novoj 2023. godini, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

fedederalna.ba/Fena

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari