Četvrtak, 8 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIZNISSaznajte koja su trenutno najtraženija zanimanja u BiH

Saznajte koja su trenutno najtraženija zanimanja u BiH

hhhhhhhhhhh 1

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kada je riječ o visoko obrazovanim osobama najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista.

“Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka, radnici u call-centrima. Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih”, rekao je za BUKU Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Pupić kaže da su podaci o potrebama tržišta rada u 2020. godini rađeni na osnovu podataka sa 31.12.2019. godine ovi podaci ne uključuju promjene koje je pandemija koronavirusa ostavila na ekonomiji.

“Međutim, generalno govoreći još je rano davati bilo kakve procjene jer se ne zna ni kada će se pandemija okončati ni kakve će dubinske promjene ostaviti na ekonomiji, pa samim tim i na tržištu rada. Mislimo da će se podaci vezani za pandemiju moći upoređivati tek slijedeće godine”, rekao je Pupić.

Kada je riječ o zanimanjima za koja nema potrebe na tržištu rada sa visokom stručnom spremom Pupić kaže da je pored ekonomista i pravnika, i dalje najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika.

“Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara. Najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, bravarima, vozačima motornih vozila, frizerima, kuharima i konobarima”, kaže Pupić.

Kada je riječ o izboru zanimanja Boris Pupić mladima poručuje da ne vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu.

“To je najbolji način da mlade osobe nađu zaposlenje a ne da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih”, kaže Pupić.

(TIP/Foto: Ilustracija)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari