Srijeda, 21 Februara, 2024

Kompanija “Kedran” Srebrenik otvorila pogon za proizvodnju peleta

Kompanija “Kedran” Srebrenik, koja se dugi niz godina bavila transportom i prodajom građevinskog materijala, uspješno je preorijentisala svoju osnovnu djelatnost na proizvodnju peleta, ekološkog energenta za kojim vlada sve veća potražnja.

U izgradnju proizvodne hale u Kiseljaku kod Srebrenika i nabavku najsavremenijih mašina uloženo je oko 500.000 maraka. U novootvorenom pogonu posao je dobilo desetak novih radnika, a u  fazi probne proizvodnje proizvode oko 700 kilograma izuzetno kvalitetnog peleta na sat.

–“Iako u trgovini i transportu imamo višegodišnje iskustvo, odlučili smo se da djelatnost firme proširimo na proizvodnju peleta, jer smatramo da je budućnost u ulaganjima u proizvodni sektor u kojem se stvara konkretna nova vrijednost. Prva iskustva su pozitivna, a kako bismo očuvali povjerenje kupaca, u procesu proizvodnje primjenjujemo najsavremenije standarde i kvalitetne sirovine u kojima je minimalno učešće drveta bukve od 70 procenata”, ističe Hasan Osmanović, vlasnik kompanije “Kedran”.

S obzirom na činjenicu da već sada ne mogu zadovoljiti povećanu potražnju kupaca za ovim ekološkim energentom, u kompaniji “Kedran” planiraju nova ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta.

–“Planiramo izgradnju nove proizvodne hale i to na nekom od lokaliteta koji je puno bliže potrebnim sirovinama za proizvodnju peleta. Već na proljeće krećemo u nove investicije, a izgradnjom novog pogona udvostručit ćemo proizvodnju i stvoriti uslove za zapošljavanje još najmanje desetak radnika”, naglašava Osmanović.

Kako kaže, najveći problem im je nedostatak repromaterijala za proizvodnju peleta, a imajući u vidu činjenciu da se radi o ekološkom i obnovljivom izvoru energije, vjeruje da će imati podršku nadležnih institucija u rješavanju ovog problema.

VIJESTI

BIZNIS vijesti