Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Magic Ice: Prva tvornica sladoleda u BiH počinje s proizvodnjom do kraja godine

Uz sadašnjih 800, te novih 100 radnika koji će zaposliti tvornica sladoleda, broj zaposlenih u Yimor grupi povećat će se na više od 900.

Investicijom u izgradnju tvornice sladoleda, kojom će prvi put Bosna i Hercegovina dobiti svoj sladoled i svog, domaćeg proizvođača, investitor, kompanija Yimor, realizira ne samo najveći projekt u svojoj gotovo 35-godišnjoj istoriji, nego realizira i trenutno najveći projekt u prehrambenu industriju na ovim prostorima.

Riječ je o projektu vrijednom 20 miliona KM. A upravo ulaganjem u tvornicu, koja će u malom mjestu Domaljevcu u Bosanskoj Posavini zaposliti 100 osoba, otvaraju se prostori i za nove, snažne, izvozne iskorake.

Porodična pakovanja sladoleda

BiH će time postati i zemlja izvoznica sladoleda, što je do jučer bilo gotovo nezamislivo.

Prvi sladoledi iz tvornice MAGIC ICE očekuju se krajem 2023.. Po završetku pripremne faze proizvodnje, u svom punom instaliranom kapacitetu tvornica će moći proizvoditi čak 12.000.000 litara sladoleda vrhunskog kvaliteta.

Zlatko Oršolić, direktor kompanije Yimor, naglašava kako je nova investicija u prvu tvornicu sladoleda u BiH, dio strategije Yimora i okretanja domaćoj proizvodnji te jačanju ukupne proizvodnje u BiH, koja će u podršci i sinergiji s trgovinom i daljnjim otvaranjem maloprodajnih jedinica, imati snažan efekt za novi rast kompanije.

“Uz sadašnjih 800, te novih 100 radnika koji će s punim kapacitetom zaposliti tvornica sladoleda, broj zaposlenih u Yimor grupi povećat će se na više od 900”, istaknuo je Oršolić.

Prateći svjetske trendove u industriji sladoleda, zahtjeve i očekivanja tržišta, u početnoj će se fazi proizvodnja fokusirati na porodična pakovanja sladoleda, različitih kombinacija okusa.

U planovima je i moguće proširenje asortimana proizvodnje kako bi zadovoljile potrebe tržišta.

Otvaranje tvornice i proizvodnja sladoleda imaju ključnu ulogu u poticanju razvoja Posavskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine. Kroz stvaranje radnih mjesta, lokalnu suradnju i ekonomske prilike, tvornica Magic Ice će doprinijeti rastu i prosperitetu regije, istovremeno podržavajući gospodarski razvoj zemlje.

Kompanija YimoR, sa sjedištem u Domaljevcu, osnovana je davne 1989. godine i jedna je od prvih privatnih veletrgovinskih firmi u Bosni i Hercegovini.

Pripreme posebnih receptura za najkvalitetniji sladoled

Iako je YimoR-ov core business trgovina, zatim ugostiteljstvo, od nedavno se strateški okreću i proizvodnji u više proizvodnih segmenata. S trendom rasta poslovnih rezultata posljednjih godina, kompanija se 2021. odlučila na hrabar potez i ulazak u tehnološko-proizvodno vrlo zahtjevno područje proizvodnje sladoleda.

Izbor najsavremenije, tehnološki vrlo sofisticirane opreme koja osigurava i najviše svjetske standarde u tom segmentu proizvodnje, prati i angažman priznatih stručnjaka, znalaca svog zanata koji su spremno prihvatili zadatak pripreme posebnih receptura za, uvjereni smo, najkvalitetniji industrijski sladoled na ovim prostorima!

FOKUS.BA

VIJESTI

BIZNIS vijesti