Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIZNISNema zakonskih prepreka za usvajanje zakona o minimalnoj plaći

Nema zakonskih prepreka za usvajanje zakona o minimalnoj plaći

Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) smatra da ne postoje nikakve zakonske ili bilo koje druge prepreke za donošenje zakona o minimalnoj plaći.

Napominju da je to činjenica i da svako stavljanje upitnika iznad zakona o minimalnoj plaći predstavlja pokušaj unošenja smutnje i želju da se odgodi zakonsko reguliranje minimalne plaće u Federaciji BiH.

– Time se radnici i radnice žele i dalje prepuštati (ne)milosti poslodavaca, tretirati kao moderno roblje i ostaviti na dnu ljestvice kada su u pitanju plaće ne samo u Evropi, već i u svijetu. Vjerujemo da će zastupnici Federalnog parlamenta ostati imuni na ove pokušaje i da će u najkraćem roku izglasati Zakon o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM, a za šta se Savez samostalnih sindikata BiH bori i zalaže posljednjih nekoliko godina – navode iz SSSBiH.

Neophodnosti usvajanja zakona

Dodaju da su inflacija, svakodnevna poskupljenja i sve lošiji ekonomski i finansijski položaj radnika i radnica najbolji pokazatelj neophodnosti usvajanja spomenutog zakona.

Iz SSSBiH podsjećaju da institut minimalne plate postoji već 130 godina, u više od 100 država svijeta. U Evropskoj uniji 20 od 27 država ima zakon o minimalnoj plaći. Zakon o minimalnoj plaći ima i Njemačka, iako ima 90 posto pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima.

 – Konvencija MOR-a o minimalnim plaćama jasno precizira da minimalne plaće imaju zakonsku snagu. Zakon o radu govori o najnižoj plaći koja se utvrđuje na osnovu najniže cijene rada, a najniža cijena rada se utvrđuje kolektivnim ugovorom. Najniža cijena jeste najmanja novčana vrijednost najmanje jedinice rada, a to je radni sat. Iz takve formulacije proizilazi da je najniža plaća obračunska kategorija, za razliku od minimalne plaće koja je zaštitna kategorija, odnosno prag ispod kojeg nijedan poslodavac ne bi mogao isplatiti plaću – dodaju iz SSSBiH.

Uštede usmjere u primanja radnika

Napominju da je Ustavom Federacije BiH propisana jasna nadležnost Federacije za ekonomsku i finansijsku politiku, uključujući i donošenje odgovarajućih propisa iz te oblasti, te da zakon o minimalnoj plaći definitivno smatraju takvim propisom.

– Savez samostalnih sindikata BiH se zalaže za smanjenje poreskog opterećenja plaća i to daleko većeg nego je predviđeno u prijedlogu Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, jer za to postoji prostor, ali na način da se ostvarene uštede usmjere u primanja radnika, a ne džepove poslodavaca. Bez jasne zakonske obaveze to se neće desiti – saopćeno je iz SSSBiH.

Avaz.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari