Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Zenički rudari daju podršku kolegama u Tuzli

Rudari zeničkog rudnika ni jutros nisu ušli u preostale dvije jame Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica. Od juče poslijepodne potpuno je obustavljena proizvodnja zbog kašnjenja plate.

Ništa se nije promijenilo od jučer poslijepodne, kada smo održali zbor na kojem je donesena odluka da zbog kršenja kolektivnog ugovora, odnosno kašnjenja plaće, počinjemo s radničkim neposluhom. Nema nikakvih naznaka kada bi nam mogla biti isplaćena plaća, a na ovaj način dajemo i podršku kolegama iz Kreke, koji se nalaze u istom problemu, kaže predsjednik Sindikata Nijaz Vardo za FENA-u.

Zenički su rudari dvodnevnu obustavu rada realizirali i prije 15-ak dana, tačnije od 30. juna kada su protestirali zbog nedostatka radne snage za sigurnu organizaciju jamske proizvodnje, ali i zbog činjenice da im je zbog duga za PDV bio blokiran i račun.

Zbog isplate tog duga u iznosu od 906.000 KM, sada u tom preduzeću nisu u mogućnost isplatiti plaće.

Menadžment Rudnika uglja Kreka Tuzla uspio je kod Privredne banke Sarajevo dobiti kredit u iznosu četiri miliona maraka. Ipak, ovaj kredit ne obezbjeđuje sredstva za isplatu plata rudarima, jer je račun Rudnika u blokadi zbog duga od 5 miliona maraka.

Istovremeno, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine još nije Kreki platila 7,8 miliona za isporučeni ugalj u prošlom mjesecu.

Dok traje ova igra između Uprave Kreke i Elektroprivrede, rudari Kreke, njih hiljadu 700 iz površinskog kopa Šikulje i jame Mramor, neće nastavljati proizvodnju.

VIJESTI

BIZNIS vijesti