Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIZNISBespovratnih 1,2 miliona KM za buduće poduzetnike iz dijaspore

Bespovratnih 1,2 miliona KM za buduće poduzetnike iz dijaspore

Bosna i Hercegovina, zahvaljujući svom položaju i potencijalima, te nižim troškovima poslovanja predstavlja dobar izbor za investicije. Ekonomska kriza, prema mišljenju ekonomskih analitičara pravo je vrijeme za investiranje. Uočavajući ogroman potencijal stranih investicija u BiH, Vlada Švicarske u saradnji s 18 općina i gradova u BiH obezbijedila je fond od 1,2 miliona maraka bespovratnih sredstava za ulaganje iz dijaspore.

Izuzetan investicioni potencijal Bosne i Hercegovine – neiskorišten. Politička nestabilnost i generalno loš investicioni imidž odbijaju strane, ali i domaće investitore. Globalna nestabilnost uzrokovana inflacijom dodatno usporava napredak. Dijaspora je mnogo puta potvrdila da ima jasnu viziju, ali i jasan investicioni materijal. Ekonomsku krizu kao šansu uvidjela je mlada poduzetnica Naida Kadić. Odobrena su joj sredstva od 40.000 maraka za pokretanje turističkog kampa na Uni.

“Svjesni smo situacije u svijetu, ali smo sa svojom idejom krenuli u vrijeme koronavirusa. Sve nas je to puno usporilo kao i ovaj nagli porast cijena. Znamo kako je krenuti od nule i iscrpjeti sve opcije finansiranja – od privatnih, kreditnih i drugih izvora finansiranja, ali se i dalje trudimo da naša ideja zaživi”, priča Kadić.

A da bi vizije poduzetnika zaživjele, potreban je dugoročno zdrav profitno orijentisan odnos BiH i dijaspore. Razvijenu mrežu dijaspore treba aktivirati i kreirati investicione potencijale. Vrijeme ekonomske krize je pravo vrijeme za investiranje, ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić.

“Kriza jeste šansa i to nije samo ekonomska floskula. Sada je pravo vrijeme za investicije, za pretvaranje vrijednost iz novca u nešto drugo. Da li će to biti nova kompanija, projekat, konkretne investicije, nekretnina ili bilo šta drugo što čuva vrijednost. To se, inače, i preporučuje u vrijeme inflacije. Obično pričamo o stranim investicijama, a imamo pad domaćih investiranja, što znači da privrednici nisu spremni da investiraju jer je neizvjesna budućnost”, kaže Čavalić.

Neizvjesnost i loš poslovni ambijent odbijaju strane i domaće investitore, što BiH svrstava među najlošije pozicionirane zemlje u regionu, ali i Evropi. Fondacija Mozaik, u saradnji s Vladom Švicarske, osigurala je fond od 1,2 miliona maraka bespovratnih sredstava. To predstavlja veliki značaj za buduće poduzetnike.

“Kako kažu mnogi u ekonomiji – gdje je neprilika tu je prilika za one koji prepoznaju priliku da investiraju i pokrenu poslovne poduhvate. Osobe iz dijaspore koje su porijeklom iz BiH, a žele da pokrenu poslovanje u BiH, mogu da se prijave i dobiju osnovna novčana sredstva kao stimulaciju za pokretanje poslovnih poduhvata”, ističe Dženan Šarić, direktor Startup studio programa.

Teško ekonomsko vrijeme zahtijeva jasne i konkretne poteze. Odgovor na inflaciju u vidu investicija predstavlja odvažan korak. Dugoročna stabilnost poslovni je ambijent za kakvim investitori tragaju. Pored ogromnih potencijala naše zemlje, problem predstavlja nepostojanje političke i pravne sigurnosti, ali i neefikasan i komplikovan administrativni sistem. Pitanje je da li će prevagnuti privrženost dijaspore ka Bosni i Hercegovini ili, pak, ekonomski interesi i sigurnije investiranje u inozemstvu.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari